RAYMOND DI PECAT Raymond Ahuar PUTAR BELIT PUNCA PEMECATANNYA

Raymond merupakan bekas calon PKR parlimen pensiangan dan di kalahkan oleh calon BN Arthur kurup. Manakala bapa Raymond iaitu Ahuar Rasam merupakan calon Warisan dan juga di kalahkan oleh Calon BN bobbey suan. Raymond juga merupakan Ketua AMK PKR Sabah serta Ketua Pemuda Pakatan Harapan Sabah. Beliau juga merupakan Presiden pertubuhan Kebudayaan dan Kebajikan Murut Sabah Pada 11hb Raymond telah di pecat oleh Kabinet Sabah sebagai Setiusaha Politik Menteri / Timbalan Ketua Menteri Cristina liew.. Raymond membuat kenyataan dlm Malaysiakini bahawa pemecatannya ini adalah kerana lawatan kerjanya ke Nabawan.

Ini jelas bahawa Raymond memutar belit kan isu pemecatannya seolah2 beliau di pecat atas isu balak yg di perjuangkan nya. Ini bercanggah dgn kenyataan tersebut. Kabinet bermesyuarat pada jam 8 pagi 12 Februari 2020. Lawatan yang dia nyatakan adalah pada 12 hb masa yg sama tetapi tdk di ketahui masanya. Jadi bermakna dia hanya Cuba mengelirukan wartawan dan netizen sedangkan dia mungkin tdk tahu tarikh dan jam pemecatannya. Dan melalui kenyataan nya dia tahu hal pemecatan nya melalui viral dan di sahkan oleh Christina pada 13hb setelah bersemuka dengan Cristina. Selepas itu viral pula surat drp beliau selaku Presiden Kebudayaan dan Kebajikan Murut Sabah bertarikh 13hb Februari 2020.

Surat ini kononnya kerajaan bersalah di atas pembalakan yg berlaku di Geran Komunal Tatalaan 2 Nabawan di salah ertikan kononnya beliau adalah hero sbg penghalang kpd pembalakan tersebut. Geran Komunal ini adalah geran yg di berikan oleh Kerajaan BN terdahulu. Geran Komunal ini di miliki oleh orang2 kampung yg memohon. Syarikat brilliant ini adalah di lantik oleh pemegang2 geran Komunal ini dlm usaha mereka utk mengeluarkan hasil balak utk menampung kos2 utk mereka memajukan tanah2 milik mereka. Kawasan bukan merupakan kawasan hutan simpan. Raymond ingin meraih simpati sedangkan dia tidak sedar bahawa Shafie setelah mengambil alih kerajaan selepas PRU 14 mei 2018 telah mengambil langkah mengharamkan /membekukan eksport kayu balak bagi mengekang pembalakan secara berleluasa oleh syarikat konsesi yg di berikan oleh Kerajaan BN terdahulu era musa Aman. Tindakan ini adalah sgt bertepatan kerana sykat2 ini agak sukar utk di batal kan kerana PERJANJIAN berat sebelah dan sekiranya di batalkan akhirnya kerajaan negeri akan berdepan saman beratus juta. Dgn tindakan mengharamkan eksport konsesi2 ini tdk dapat menjalankan pembalakan kerana demand yg kurang dan harga pasaran tempatan tidak menguntungkan akhirnya mereka tidak menjalankan pembalakan di konsesi mereka.

SEBAB SEBENAR RAYMOND DI PECAT Raymond terlibat banyak scandal dan salah laku Raymond di pecat atas sebab utama iaitu menyalahgunakan jawatan nya untuk kepentingan peribadi dan politiknya. Beliau sering mengheret pemimpin2 utama parti PKR utk mencapai matlamat peribadinya.

Raymond merupakan seorang yg licik dan sering memutarbelit kan kenyataan2 nya utk meraih simpati netizen. Isu pemecatannya tiada kena kaitan langsung dgn kes lawatan yang dia nyatakan. Sudah terang lagi bersuluh. Menurut sumber Raymond sdh beberapa kali di Nasihat kan oleh Menteri nya supaya tdk menggunakan jawatan ya dan tidak sering menjual nama Menteri nya. Namun Raymond Ahuar tidak mengendahkannya. Perkara ini berulang2 kali dan Menurut sumber juga beliau pernah di panggil oleh Ketua Menteri sendiri dan menasihati beliau supaya berkerja dgn penuh etika dan harus membantu Cristina di kementerian Pelancongan.

Pada 12hb jam 8 pagi semasa sidang Kabinet Negeri akhirnya Raymond di pecat sebulat suara. Pemecatan ini telah mengambil kira semua perkara demi kebaikan Menteri dan Kerajaan yang memerintah. Adalah menjadi kebiasaan bg mana2 jawatan yg di lantik sekiranya tidak melakukan kerja dgn baik pasti akan di pecat. Apatah lagi sekiranya sering menimbulkan masalah dan salahguna jawatan untuk kepentingan peribadi. Rata2 netizen di Pensiangan sangat GEMBIRA atas pemecatan Raymond kerana di dapati beliau sering menjual nama2 pemimpin utk kepentingan politik dan peribadi nya termasuk pemimpin TERTINGGI PKR. Pemecatan ini tidak lah ganjil dan menjadi isu yang besar kerana bukan saja setiusaha politik bah kan Menteri juga boleh di pecat sekiranya berlaku salahguna kuasa dan jawatan. Raymond Ahuar harus menerima dan bermuhasabah diri atas pemecatannya tanpa memutar belit punca pemecatan beliau semata2 untuk meraih simpati.

Raymond Ahuar patut lebih bertanggungjawab kerana dia merupakan seorang pemimpin muda Sabah yg mencorakkan masa depan Sabah dan negara. Sikap suka menggunakan jawatan utk kepentingan peribadi sepatutnya tidak harus di semai dlm diri pemimpin muda. -TAMAT-

Share this