POSTING NAJIB DI FB MEMAKAN DIRI – pusat kuarantin di Sabah

Berita Utama

NAJIB OH NAJIB

Najib baru2 ini dlm FBnya telah memuatnaik link berkenaan pusat kuarantin di Sabah yg tidak mencapai piawaian. Pusat2 kuarantin di Sabah yang di wartakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia adalah majoritinya bangunan kerajaan Persekutuan.

https://www.malaysiakini.com/news/518108


Najib hanya berani membuat naik kenyataan yg di buat oleh Menteri Kesihatan dan Kesejahteraan Rakyat Sabah dan hanya berkata ‘Oh’. Najib tidak berani membuat kenyataan yg panjang kerana takut akan memakan diri sendiri..

Mungkin Najib baru sedar kebanyakan bangunan2 kerajaan Persekutuan tdk di selanggara dgn baik pada zaman dia menjadi PM terutamanya sekolah2 yg berada di Sabah dan Sarawak. Di Sabah saja ada 800 buah sekolah yg di kategori sebagai sekolah Daif termasuk pusat kuarantin di pusat pendidikan Daerah Penampang yg tular di media sosial.

Semasa belanjawan 2020 di bentang kan kerajaan PH memperuntukkan 360juta menaik taraf sekolah2 daif di Sabah dan Sarawak. Ini adalah satu langkah baik yg boleh di puji kerana Rakyat Sabah juga berhak mendapat pendidikan dlm suasana yg kondusif spt mana rakyat di Semenanjung. Perkara ini di ambil perhatian oleh kerajaan PH setelah di desak oleh Kerajaaan Negeri Sabah dan di serta kan dgn bukti2 statistik bergambar keadaan sekolah2 di Sabah. Alhamdulillah semasa Pengumuman Pakej Bantuan Prihatin Nasional Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin masih mengekalkan peruntukan tersebut sebanyak 360 juta utk membaik pulih dan Menaiktaraf sekolah2 Daif di Sabah.

NAJIB HARUS MUHASABAH DIRI.

Sebagai seorang pemimpin di peringkat
Negara apatah lagi pernah menjawat jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak harus di pertanggungjawapkan mengenai piawaian sesebuah sekolah atau pusat pendidikan di Sabah. Kenapa Najib sbg PM tidak ambil endah pendidikan di Sabah. Bahkan sekolah2 di Sabah jauh ketinggalan dr segi kemudahan.
Adakah najib baru Sedar? Kalau lama sdh sedar knp tidak di naik taraf pada zaman nya??? Adakah dia lupa dia pernah menjawat jawatan PERDANA MENTERI MALAYSIA??

Perkara ini bukan tdk pernah di suarakan bahkan sering di suarakan oleh pemimpin2 terdahulu.

PUSAT KUARANTIN

Sebagai mana yg kita maklum pemilihan pusat kuarantin ini adalah drp Kementerian Kesihatan Malaysia. Antara yg di pilih adalah spt berikut

PUSAT KUARANTIN

Sebagai mana yg kita maklum pemilihan pusat kuarantin ini adalah drp Kementerian Kesihatan Malaysia. Antara yg di pilih adalah spt berikut :
381. Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia Sabah, Sabah

382. Akademi Kastam Diraja Malaysia Cawangan Sabah, Sabah

383. Institut Aminuddin Baki Cawangan Sabah, Sabah

384. Institut Kemahiran Belia Negara Kinarut, Sabah

385. Institut Kemahiran Mara Kota Kinabalu, Sabah

386. Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia, Kota Kinabalu, Sabah

387. Institut Latihan Perindustrian Sandakan, Sandakan, Sabah

388. Institut Latihan Perindustrian Kota Kinabalu, Sabah

389. Institut Pendidikan Guru Kampus Tawau, Tawau, Sabah

390. Institut Pendidikan Guru Kampus Gaya, Sabah

391. Institut Pendidikan Guru Kampus Keningau, Sabah

392. Institut Pendidikan Guru Kampus Kent, Sabah

393. Institut Tadbiran Awam Negara Kampus Sabah, Kota Kinabalu, Sabah

394. Kem Bina Negara Kundasang, Sabah

395. Kolej Komuniti Lahad Datu, Sabah

396. Kolej Komuniti Sandakan, Sabah

397. Kolej Komuniti Semporna, Sabah

398. Kolej Komuniti Tawau, Sabah

399. Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Kota Kinabalu, Sabah

400. Pusat Latihan RELA Wilayah Sabah, Tuaran, Sabah

401. Politeknik Kota Kinabalu, Sabah

402. Politeknik Sandakan, Sandakan, Sabah

403. Projek Perumahan Rakyat Batu Puteh, Sandakan, Sabah

404. Pusat Latihan Kemahiran Sabah, Kota Kinabalu, Sabah

405. Universiti Malaysia Sabah, Sandakan, Sabah

406. Rumah Rehat Kerajaan, Ranau, Sabah

407. Rumah Rehat Majlis Daerah Kinabatangan, Sabah

Kebanyakkan Pusat2 kuarantin ini adalah bangunan milik kerajaan Persekutuan. Kerajaan Negeri berkerjasama utk membantu tanpa mengira fahaman politik antara kerajaan Persekutuan dlm kita menghadapi kemelut COVID-19. Tetapi Najib mengambil kesempatan mengalihkan isu ke isu politik yang Sebenarnya memakan dirinya sendiri.
Bayang kan sekiranya duit 1MDB ( melalui perbicaraan mahkamah) di gunakan utk membaik pulih sekolah2 atau pusat pendidikan di Sabah.. Keadaan ini tidak akan berlaku spt skrg. Ini adalah di warisi drp Zaman Najib menjadi PM.

Rakyat Sabah berharap perkara ini dapat menjadi pengajaran kpd Kerajaan PN di bawah pimpinan YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin. Jangan hanya tahu mengaut hasil Sabah ttp tidak memberikan apa yg sepatutnya Rakyat Sabah nikmati seperti kerajaan BN yg lalu. Kasihani lah Rakyat Sabah. Anak2 Sabah juga berhak menikmati apa yg di nikmati rakyat di Semenanjung. Jangan lah YAB TSMY mengikuti jejak NAJIB RAZAK. RAKYAT SABAH BUKAN BODOH UTK MENILAI NAJIB. SEBAB ITU RAKYAT SABAH MENGHUKUM NAJIB RAZAK PD PRU14.

NASIHAT BUAT RAJA TROLL NAJIB
Share this

Leave a Reply